top of page

4 חומרים טבעיים שנמצאים במזון שלנו וחשובים להפחתת סטרס, חרדה ודיכאון


Image by Freepik


אנחנו עוברים שנה מאתגרת ברמה הלאומית והאישית, אנשים רבים מדווחים מאז אירועי ה 7 באוקטובר על סטרס מוגבר, אי שקט, חרדה ודיכאון. ובכל זאת מתוך המטרה המשותפת לנו היא לשמור על חוסן אישי ולאומי, להמשיך לתפקד ולהרים את הראש. אני מאמינה גדולה ביצירת רווחה נפשית גם בזמנים מאתגרים מאוד, איים קטנים של מרווח נשימה והפוגה מההתמודדויות השונות. אני כותבת על כך המון שלתזונה שלנו יש השפעה ישירה להרגשה הכללית שלנו, פיזית ונפשית. הנה 4 רכיבים שמצויים במזון שלנו וחשובים ביותר להרמת מצב הרוח, לתפקוד הקוגניטיבי ולהרגשה כללית טובה:

 


1.קבוצת ויטמיני B: נקראים גם "נוגדי סטרס" ובצדק, מכיוון שהם מהווים חלק חשוב ובלתי נפרד מתפקודה התקין של מערכת העצבים בגוף. הם מצויים במזונות רבים: דגנים מלאים, קטניות, פירות, ירקות, ביצים, דגים, בשר ומוצרי חלב. למעשה כמעט בכל מזון מהצומח ומהחי יש ויטמיני B. במצבים רפואיים מסוימים כמו במחלת הסוכרת, אי שקט, חרדות ודיכאון נחזק בעזרת תוסף ייעודי של קומפלקס ויטמיני B שמגיע במינונים שונים. זה יעשה בליווי מקצועי ובהתייעצות במידת הצורך עם הרופא או הפסיכיאטר המטפל.



2. חומצות שומן חיונית: חשובות גם הן לתפקוד תקין של תאי הגוף וגם של מערכת העצבים, הראשונה היא חומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3 שנמצאת במקורות שונים במזון, מקורות מהחי: דגי מים עמוקים כדוגמת, סלמון, טונה, הליבוט, הרינג, סרדינים, מקרל. בנוסף בחלב וביצים המועשרים באומגה 3.

מקורות מהצומח: זרעי פשתן ושמן פשתן, זרעי צ'יה, אגוזי מלך, אצות, תרד, עלי ריג'לה (רגלת הגינה) עשב מרפא שניתן לשלב בבישול, אבוקדו ועוד.

כמו כן חומצות שומן חיוניות נוספות מצויות בשמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים טבעיים (החימום הורס את החומרים הטבעיים לכן מומלץ לאכול ללא קלייה), זרעים כדוגמת שומשום ועוד.


3. סרטונין: המוכר בשמו "הומרון האושר": זהו למעשה נוירוטרנסמיטור (מוליך עצבי) חשוב לתפקוד תקין של מערכת העצבים. הוא מסייע לשיפור מצב הרוח, וויסות רגשות, הנאה, שינה תקינה, ומטפל במצבים של דיכאון וחרדה, תרופות ממשפחת ה SSRI (כדוגמת ציפרלקס, סרוקסט, פרוזק ועוד) מבוססות על מנגנון של ספיגה (קליטה) חוזרת של הסרטונין במוח כך שריכוזו עולה בסינפסות וכך הוא מסייע לטיפול במצבים אלו.

הסרטונין מצוי בתזונה שלנו; באגוזים, אננס, קיווי, שזיפים, אגסים, לחך, שוקולד מריר, פחמימות מורכבות כלומר דגנים מלאים ועוד.


4. חומצה אמינית טריפטופן: המקור לחומצות אמינו בגוף שלנו הם החלבונים ולכן צריכת חלבונים מהחי ומהצומח חשובה מאוד לייצור תקין של חומצות אמינו. החומצה האמינית טריפטופן היא קודם כל חומר המוצא לייצור הסרטונין בגוף, כלומר בלעדיה הגוף לא יוכל לייצר את הסרטונין.

בנוסף היא חיונית לייצור ויטמין B3 הקרוי ניאצין וכמו שציינתי קודם לכן וויטמיני B חיוניים לתפקוד תקין של מערכת העצבים.

כמו כן היא אחראית על ייצור המלטונין הורמון השינה שמייוצר בבלוטת האצטרובל במוח בעזרת הטריפטופן. השינה חשובה ביותר למניעה וטיפול במצבים של דיכאון וחרדה שפעמים רבות קשיי שינה הם חלק מהביטויים הקליניים של דיכאון וחרדה. כמו כן שינה מצמצת סטרס ואי שקט וחשובה לתפקוד קוגניטיבי (זיכרון, ריכוז, חשיבה) תקין.

הטריפטופן מצויה בחלבונים מהחי: דגים (בדגש על דגי מים עמוקים), עוף, הודו, ביצים ומוצרי חלב. מהצומח: קטניות ודגנים מלאים (המכילים חלק מחומצות האמינו), פפאיה, תמרים, בננות, אגוזים וזרעים, גרעינים כגון חמניה ודלעת ועוד.


לסיכום, הקפדה של שילוב החומרים הללו בתזונה היום יומית שלנו תעזור בצמצום והפחתה של סטרס, חרדה ודיכאון. העלאת מצב הרוח ושיפור השינה. זהו כמובן אינו תחליף לטיפול פסיכיאטרי ופסיכותרפי במצבים של התמודדות עם דיכאון קליני וחרדה. לכן במידה ואתם מרגישים החמרה בהרגשה הכללית, קשיים בתפקוד היומיומי והתגברות מחשבות שליליות אנא פנו לייעוץ מקצועי בהקדם יש הרבה מה לעשות. מוזמנים להתייעץ גם איתי בתגובות למטה



.


 


 




99 צפיות

Comments


bottom of page